Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Τι είναι το Film Office

Το Film Office (Γραφείο Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών, δηλ. γραφείο υποδοχής και  εξυπηρέτησης οπτικοακουστικών παραγωγών, ταινιών  κινηματογράφου, διαφημιστικών κ.α.) συνιστά μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς, τις διεθνείς παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών με στόχο την συντονισμένη και αποτελεσματική προσέλκυση τους για υλοποίηση παραγωγών στην Ελλάδα.

Σκοπός του Film Office είναι να αποτελέσει κόμβο διαχείρισης των αιτημάτων κινηματογράφησης, καθώς επίσης και διασύνδεσης των επαγγελματιών και φορέων που σχετίζονται με την εκτέλεση μιας οπτικοακουστικής παραγωγής.

Η λειτουργία των Film Offices στις Περιφέρειες χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ωστόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποιεί και παράλληλες, πρόσθετες ευκαιρίες για να προσελκύσει τους σημαντικότερους διεθνείς φορείς που επενδύουν στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο αυτό μέσω της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό έργο CIAK, το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Interreg V/A Greece-Italy (EL-IT) 2014-2020 δημιούργησε το δικό της Film Office με στόχο την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Το γραφείο λειτουργεί από τα τέλη Ιανουαρίου 2019, στη συμβολή των οδών Αμερικής και Αιγίου στην Πάτρα.

Το Ευρωπαϊκό Έργο CIAK

Το ευρωπαϊκό έργο CIAK με αναλυτικό τίτλο «Κοινές πρωτοβουλίες για την αναγνώριση και αξιοποίηση της δυνατότητας τουρισμού της περιοχής του προγράμματος μέσω κινηματογράφου – Common Initiatives to AcKnowledge and valorize tourism potential of the programme area through cinema» χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας [Interreg V-A Greece-Italy] 2014-2020. Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2 - Ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος - με προϋπολογισμό περί τις 900.000,00 ευρώ. Στοχεύει να προωθήσει την αξιοποίηση των εμπλεκόμενων περιοχών της Απουλίας και των Ελληνικών Περιφερειών με την εφαρμογή πρωτοβουλιών που συνδέονται με τον οπτικό-ακουστικό τομέα, δημιουργώντας την ευκαιρία να γίνουν ευρύτερα γνωστές και να αναδείξει την ελκυστικότητα των τόπων, καθώς και την ιστορική και φυσική ομορφιά τους ως καταλύτες για την τουριστική τους ανάπτυξη.

 

Υπηρεσίες που παρέχει το Film Office της ΠΔΕ

Ο σχεδιασμός της δομής της λειτουργίας του Film Office έχει στόχο να απαντήσει σε ζητήματα όπως η διοίκηση για τις τοποθεσίες γυρισμάτων, ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων (πχ Δήμων, Περιφερειών, Υπουργείων κ.α.), την αδειοδότηση γυρισμάτων, τη λήψη κατάλληλου εξοπλισμού, την εξεύρεση κατάλληλης διαμονής κ.λ.π.

Ειδικότερα, η δημιουργία ενός Film Office στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προσφέρει υποστήριξη σε παραγωγές προκειμένου να επιταχύνει και να εξομαλύνει εκείνες τις υπηρεσίες που απαιτούν αποφάσεις και εξουσιοδοτήσεις από τη δημόσια διοίκηση ή τους κρατικούς φορείς.

Το Film Office παρέχει σε διεθνείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες εστιασμένες και για δημόσια χρήση υπηρεσίες όπως:

 • Υποδοχή αιτημάτων αδειοδοτήσεων γυρισμάτων/Συντονισμός συναρμόδιων φορέων/Καλωσόρισμα και υποστήριξη των παραγωγών, με στόχο την ελαχιστοποίηση των διοικητικών γραφειοκρατικών πράξεων (one stop shop)
 • Πληροφόρηση σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία σε θέματα που αφορούν μία παραγωγή
 • Παρακολούθηση έκδοσης αδειών/Χορήγηση όλων των απαιτούμενων αδειών συγκεντρωμένες από όλους τους αρμόδιους φορείς σε Έλληνα ή Αλλοδαπό παραγωγό
 • Πληροφόρηση και υποστήριξη για πρακτικά θέματα που αφορούν την παραγωγή (διαμονή, διατροφή, μεταφορά, εξοπλισμό κλπ)
 • Εξεύρεση κατάλληλων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων γυρισμάτων αναλόγως των αναγκών της παραγωγής/Εντοπισμός τοποθεσίας και προτάσεις δραστηριοτήτων στην τοποθεσία
 • Εφαρμογή και ενημέρωση των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων: φωτογραφίες και / ή βίντεο των τοποθεσιών (Οδηγός τοποθεσιών/Location Guide) και επαγγελματιών και τοπικών εμπειρογνωμόνων (Οδηγός παραγωγής/Production Guide) για το σύνολο των χώρων γυρισμάτων (δημόσιοι ή ιδιωτικοί)
 • Συμβουλευτικές υπηρεσίες για ανεύρεση ιδιωτικών χορηγιών/χρηματοδοτήσεων
 • Υποστήριξη όσον αφορά τις διαδικασίες εισαγωγής κινηματογραφικού εξοπλισμού
 • Προώθηση περαιτέρω επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης φορέων του τομέα
 • Διαμεσολάβηση μεταξύ οπτικοακουστικού τομέα, τοπικής βιομηχανίας, τραπεζών και λοιπών εμπλεκόμενων τομέων
 • Υποστήριξη επενδύσεων στον οπτικοακουστικό τομέα, προωθώντας ταυτόχρονα τις περιοχές με τα επιμέρους πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τουριστικά, τοπικά και βιομηχανικά χαρακτηριστικά τους.

Ι. Cash Rebate 

Η εφαρμογή του Ν.4487/2017 για τη λειτουργία του cash rebate, αποτέλεσε ένα αποφασιστικό βήμα στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω της παραγωγής ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, κινουμένων σχεδίων και ψηφιακών παιχνιδιών στην Ελλάδα. 

Τον Σεπτέμβριο του 2018 (Ν. 4563/2018), το ποσοστό επιδότησης αυξήθηκε στο 35%, ενώ από τον Ιούλιο 2020 (Ν. 4704/2020) ανέρχεται στο 40%, προσφέροντας ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για την υπαγωγή τηλεοπτικών σειρών (με κατώτατο όριο στις επιλέξιμες δαπάνες τα €15.000 έως €25.000 ανά επεισόδιο) και των ψηφιακών παιχνιδιών (με κατώτατο όριο στις επιλέξιμες δαπάνες τα €30.000). Η νέα νομοθεσία προβλέπει ως κατώτατο όριο τα €60.000 τόσο για τις ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) όσο και για τις ταινίες μικρού μήκους, ενώ το κατώτατο όριο των επιλέξιμων δαπανών για τις κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας παραμένουν τα €100.000.

Το ελληνικό cash rebate δεν έχει πλαφόν στην επιστροφή χρημάτων: μεγαλύτερη επένδυση σε επιλέξιμες δαπάνες ισούται με μεγαλύτερη επιστροφή από το πρόγραμμα! Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση για τους παραγωγούς προκειμένου να δανειοδοτηθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών. Η χρηματοδότηση της επιχορήγησης εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο έχουν δεσμευτεί €75.000.000 για τα έτη 2018 έως 2022.  Από τον Απρίλιο 2018 έως τον Σεπτέμβριο 2020 έχουν εγκριθεί 86 αιτήσεις για τη χρηματοδότηση έργων (εκ των οποίων 43 είναι διεθνείς και 43 ελληνικές παραγωγές). Το ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων στη χώρα ανέρχεται στα 90 εκ. ευρώ, ενώ το ποσό της επιστροφής χρημάτων μέσω του cash rebate ανέρχεται στα 30 εκ. ευρώ. 

 

ΙΙ. Tax Relief (Φορολογικό κίνητρο)

Με την εφαρμογή του Ν.4172/2013-71Ε και της ΚΥΑ 1007/09-01-2019, το ΕΚΟΜΕ διαχειρίζεται πλέον και το πρόγραμμα tax relief, που προβλέπει φορολογική απαλλαγή ύψους 30% για επενδύσεις σε εγχώριες ο/α παραγωγές (μέσω της ίδιας διαδικασίας που ισχύει για το cash rebate). Το πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε συνδυασμό με το cash rebate αγγίζοντας έως το 50% του συνολικού κόστους παραγωγής ενός έργου.

Πηγή στοιχείων: Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (EKOME)

 

Φορολογικό Κίνητρο 30% 

KYA Αριθμ. 1007/09-01-2019

 

Cash Rebate 35%

Επιστροφή μετρητών σε εγχώρια ή/και αλλοδαπή οπτικοακουστική παραγωγή σε ποσοστό 35% επιλέξιμων δαπανών που διενεργήθηκαν στην ελληνική επικράτεια. Η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων υποστηρίζει κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες κινουμένων σχεδίων και ψηφιακά παιχνίδια που επιλέγουν την Ελλάδα ως τόπο κύριας παραγωγής ή/και μεταπαραγωγής και αφορά οπτικοακουστικές παραγωγές που δαπανούν τουλάχιστον 100.000 € και αντίστοιχα 30.000 € ανά επεισόδιο στην Ελλάδα και πληρούν τα πολιτιστικά κριτήρια που θέτει η νομοθεσία. Το ποσό της ενίσχυσης Cash Rebate δεν φορολογείται γιατί αποτελεί μειωτικό στοιχείο του κόστους παραγωγής του έργου.

 

Ν. 4487/17 (ΦΕΚ 116/Α/9-8-2017)

Ν. 4563/18 (ΦΕΚ 169/Α/20-9-2018)

ΚΥΑ 128/11-12-2018 (ΦΕΚ 5810/Β/24-12-2018)

CIAK Δυτικής Ελλάδας

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιούργησε το δικό της Film Office για την υποστήριξη και τη διευκόλυνση ανάπτυξης οπτικοακουστικών παραγωγών της Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για ένα γραφείο προσέλκυσης και υποστήριξης οπτικοακουστικών παραγωγών, το οποίο αποτελεί το σημείο πρώτης επαφής και αναφοράς κατά τη διάρκεια γυρισμάτων κινηματογραφικών παραγωγών στην Δυτική Ελλάδα.

 
©2021 CIAK Δυτικής Ελλάδας. All Rights Reserved.

Search